Så går det till

Så går det till

Steg 1

Processen börjar med att vi tar alla mått för att kunna sy en stomme som passar exakt på ditt huvud. Alla människor är unika och ser olika ut, därför måste detta första steg göras.


Oftast görs även en plastavgjutning vilket innebär att ett lager plastfolie viras runt huvudet som sedan tejpas ihop från olika håll. Sedan ritas hårfäste, bena och eventuella virvlar och riktningar ut med en spritpenna. Även en del fotografier behöver tas från olika vinklar som referensmaterial för tillverkningen.


Steg 2

I nästa steg kommer vi överens om hur peruken ska se ut och väljer ut hår, längd och färg/nyanser.

Sedan fästs plastavgjutningen upp på en perukstock, fylls ut den där det behövs med silkespapper och sedan spänns en finmaskig tyll upp. Det görs från olika håll, för att stommen ska formas runtom och sitta behagligt och kännas naturlig. För detta används en mycket tunn tyll för att undvika att det blir varmt och svettigt. Efter det syr jag för hand ihop detta med en stark genomskinlig tråd.

 

Steg 3

Sedan påbörjas tambureringen, vilket betyder att man knyter fast hår med hjälp av en liten nål med en hulling, ett eller två strån i varje maska.


En peruk består av ca 70.000-90.000 knutar. För att peruken ska se så naturlig ut som möjligt tambureras detta för hand i olika riktningar med hår i flera olika färgnyanser. Tyllen är lite kraftigare i nacken och över hjässan för extra hållbarhet, passform och stadga.


I fronten används en supertunn tyll som smälter in i pannan på ett naturligt sätt.


Steg 4

När allt hår är på plats tvättas peruken, sedan klipps och friseras den enligt kundens önskemål.


Att tillverka en peruk tar ungefär 80-100 timmar i effektiv arbetstid. Allt görs för hand.


Vi kommer naturligtvis att tillsammans gå igenom hur man sätter på och fäster peruken på bästa sätt. Samt hur du själv kan ta hand om den för att bevara passform och utseende.

Hår från delila.se

Hela processen


För att du som kund ska kunna känna dig så trygg och delaktig som möjligt, så har jag valt att här beskriva processen i korta drag. Vad som kommer att hända och i vilken ordning.


Vi börjar alltid med ett möte, hos dig, mig eller digitalt, för att prata igenom dina önskemål, förutsättningar och förväntningar. Om vi är överens, skriver vi ett kontrakt tar mått och foton.


Jag köper in material och börjar tillverka peruken. Därefter kontaktar jag dig för ett nytt möte med avprovning och eventuell klippning.


Peruken levereras och vi går igenom hur den sätts på och hur du ska sköta om din peruk på bästa sätt.

Ambitionen och målsättningen är att du under till exempel en cellgiftsbehandling ska kunna känna dig som dig själv utseendemässigt. Eller om du, av annan anledning, förändrats till det yttre ska få en möjlighet att förbättra ditt utseende.